Institut de Promoció Ceràmica
Centre de documentació
Cercar en:buscar

Centre de Documentació

Aquest bloc temàtic recull els continguts gestionats pel Centre de Documentació de l’Institut des de 1984, agrupats en les seccions de biblioteca, hemeroteca, fototeca i catalogoteca. Des de l’any 2000, també s’hi gestionen bases de dades sobre audiovisuals i premsa local, que representen una extensió dels fons documentals i que constituiran les futures seccions de mediateca i notes de premsa.

Per a totes les seccions, regeix una estructura pensada per a la Ceràmica Arquitectònica, que abasta les àrees temàtiques de la tecnologia ceràmica, des de les matèries primeres fins al producte final, el disseny industrial, la història i l’arqueologia industrial, la tecnologia d’instal·lació de les rajoles ceràmiques per adherència, així com àrees específiques de gestió i comercialització.

Aquesta estructura unitària sobre la fabricació i comercialització de la rajola ceràmica es complementa amb dos amplis apartats dedicats respectivament a l’Arquitectura/Edificació i a la Ceràmica d’elaboració no industrial.

Biblioteca

L’Usuari del Web hi té accés a una àmplia informació, amb el format de fitxa, sobre tots els llibres que formen part de la biblioteca de l’Institut. De cada llibre, es mostra la portada (imatge) i els camps: Títol, Autor(es), índex, resum, ISBN, edició, editorial i, sovint, la bibliografia. Les recerques es poden realitzar mitjançant codis temàtics o paraules.

La secció de biblioteca incorpora també un apartat de novetats, on es referencien els llibres de recent adquisició, amb diverses imatges i un comentari elaborat per l’Institut.

Hemeroteca

Facilita a l’Usuari l’accés a un conjunt ampli de publicacions periòdiques [58 subscripcions vives en 1/5/2009], també en els camps de la tecnologia de les ceràmiques aplicades a l’edificació, Història de la Ceràmica, Ceràmica i Arquitectura i Interiorisme, i promoció dels recobriments ceràmics.

L’Usuari pot accedir-hi als índexs de les revistes, amb un apartat que incorpora altres continguts no informats a l’índex, i que elabora l’Institut mitjançant una “pentinada” completa de cada número rebut (sobre una selecció de revistes entre les 58 a què estem subscrits). De la revista alemanya Fliesen und Platten, s’aporta el resum sencer dels seus continguts.

Hemeroteca proporciona una altra funcionalitat a l’Usuari: La consulta de treballs publicats en una temàtica concreta, sobre els quals s’ofereix informació d’ubicació i continguts [resum original i/o confeccionat per l’Institut i, en alguns casos, índex i bibliografia del treball publicat]. Aquesta funcionalitat, denominada articles, només està disponible en altres webs mitjançant subscripció de pagament, i no existeix cap altre lloc en Internet que oferisca aquest servei gratuït en l’àrea temàtica enunciada.

La recerca i selecció d’informació s’hi efectua amb codis temàtics o paraules.

Fototeca

Es constitueix en finestra inèdita en Internet, dedicada al patrimoni ceràmic de l’Arquitectura, amb les diverses cultures i civilitzacions de la Humanitat, i el transcurs del temps. En una primera fase, recull la catalogació de la ceràmica arquitectònica valenciana, i està previst incorporar-hi en una segona fase una àmplia representació de la resta de la Península Ibèrica. En un futur, també s’hi aportaran els fons fotogràfics documentats de l’Institut.

L’Usuari hi pot veure imatges representatives de cada aplicació ceràmica juntament amb una fitxa documental, que en aplega el títol, la descripció i els codis temàtics, cronològics i geogràfics.

Catalogoteca

Recull els catàlegs comercials anteriors a 1960 sobre rajoles ceràmiques i hidràuliques, adquirits i digitalitzats per l’Institut. L’Usuari hi pot veure imatges representatives de cada catàleg, juntament amb una fitxa documental amb les dades més rellevants del seu contingut.

En un futur, aquesta base de dades s’ampliarà a catàlegs comercials posteriors a 1960.

Mediateca

És un apartat del Centre de Documentació que aplega tots els fons que l’Institut gestiona en suport informàtic, des d’audiovisuals que acompanyen edicions escrites fins a productes promocionals d’empreses. S’estructura amb un índex temàtic semblant al de biblioteca i hemeroteca.

L’Usuari hi té accés a una relació actualitzada dels documents.

Notes de premsa

En aquesta secció es recullen notícies, novetats i convocatòries sobre l’activitat ceràmica i les altres temàtiques que el Centre de Documentació gestiona. Es tracta de referències breus elaborades per l’Institut a partir d’informació d’hemeroteca i premsa periòdica.

^ Amunt

Adreça Postal:
Diputació Provincial
Av. Vall d'Uixó, 25
12004 Castelló

Centre de documentació
Biblioteca del Museu de Belles Arts de Castelló

Av. Gns. Bou, 28 - 12003 Castelló

Dt.-Dv.: 10-14 hores
Tel. (+34) 964 72 75 26 - 964 72 75 27

Contacte
Tel. (+34) 964 35 97 44
Fax (+34) 964 35 99 40
E-mail: ipcdip@dipcas.es

Avís legal

Diputació de Castelló